Galerie

IN DE PERIODE 19 APRIL TOT EN MET 3 MEI IS DE GALERIE BEPERKT GEOPEND. U KUNT CONTACT OPNEMEN MET JOSJE FRANKEN VOOR HET MAKEN VAN EEN AFSPRAAK (06 27 43 55 30)

Huidige expositieInformatie voor de kunstenaar

Welkom in onze galerie

Galerie ’t Koetshuys Lopikerkapel biedt de gelegenheid aan beeldend kunstenaars om werk te exposeren. Het gaat daarbij voornamelijk om schilderkunst en fotografie, maar ook keramiek en beeldhouwwerk zijn soms bij ons te bezichtigen.


7 april t/m 26 mei

 Josje Franken

fotografie

contrast zien, vastleggen en verwonderen

In haar nieuwe expositie in ’t Koetshuys in Lopikerkapel, die wordt geopend op 7 april, toont fotografe Josje Franken opnieuw haar fascinatie met beeld. De tentoonstelling geeft een rijke dwarsdoorsnede van haar werk: portretten, landschappen, reportages, experimenten met onder meer infraroodfotografie en stillevens. Door alles heen loopt de rode draad die haar werk kenmerkt: goed kijken, vastleggen wat ze ziet en daarvan in verwondering genieten.

Bovenal heeft ze een diepgaande belangstelling voor mensen. Dat komt niet alleen tot uiting in haar portretten, maar bijvoorbeeld in veel reportages, zoals de serie die zij maakte in Tanzania. Onder de indruk van de omgeving, de natuur en de cultuur van Oost-Afrika portretteerde ze een aantal gewone Tanzanianen. Mensen, vastgelegd in alledaagse omstandigheden. Samen vormen ze het gezicht van Tanzania.

Josje Franken maakt ook geënsceneerde portretten in haar eigen studio in Bussum. Zowel in de studio als buiten is belichting cruciaal. Ze speelt ermee, creëert tal van scherpe en subtiele contrasten en schept daarmee bijzondere beelden, die altijd iets blootleggen van de ziel van de persoon voor de camera. Dat geldt ook voor de vrouwelijke naakten die ze fotografeert. Soms in klassieke poses, soms licht mysterieus, zoals een half geklede vrouw die doet denken aan de Egyptische koningin Cleopatra. Haar naakten hebben geen seksuele uitstraling, maar tonen ten volle de natuurlijke schoonheid van de vrouwelijke vorm.

De mensen die zij fotografeert, kijken zelden recht in de camera. De fotografe betrapt ze als het ware in hun dagelijks leven: ze zijn onderweg, vieren een fiesta, lopen in een Schotse doedelzakband op de Highland Games, zijn aan het werk of ontspannen zich juist. Dezelfde nieuwsgierigheid naar het schijnbaar gewone is ook typerend voor de fotografische experimenten van Josje Franken. De infrarood beelden die ze maakt van landschappen en gebouwen hebben een licht vervreemdende en daardoor intrigerende sfeer. Een druppel melk die in een schaal valt krijgt een extra dimensie, doordat ze er uiteenlopende kleuren licht op laat schijnen.

Nieuw in haar werk zijn stillevens. Beelden die zorgvuldig in elkaar zijn gezet, waarbij elk detail bijdraagt aan het verhaal dat de fotografe wil vertellen. Een tafel vol Hollandse producten, in overwegend Delftsblauwe kleurstelling, maar ook met een paar gele klompjes die met een rood-wit-blauw lintje aan elkaar zijn gebonden. Voor het contrast, want dat is in elke foto van Josje Franken van cruciaal belang. Of het nu het krachtige beeld van de stoere strandpalen aan zee bij Zoutelande is, of de naakte vrouw die als een danseres kwetsbaar haar pose aanneemt. Het gaat altijd om schoonheid en spanning.


Openingstijden

De galerie is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Als u even aanbelt komen we u bij de deur ophalen.


Bereikbaarheid

Lopikerkapel ligt in het prachtige Groene Hart en vormt daardoor een rustpunt op diverse geweldige fietsroutes. ’t Koetshuys ligt even van de doorgaande route tegenover ‘de Holle Brug’ en wordt aangegeven met een bordje.

Komt u met de auto dan kunt u die ruimschoots kwijt op ons eigen terrein.

Het openbaar vervoer naar Lopikerkapel is beperkt. Er vertrekken buurtbussen vanuit IJsselstein en Woerden. Klik op de link voor meer informatie daarover voor vertrek uit IJsselstein of uit Woerden


Start typing and press Enter to search